Tabel De laagste hypotheekrente

Historisch verloop van de hypotheekrente

In de grafiek ziet u de ontwikkeling van de hypotheekrente over een lange periode. Hiermee kunt u uw eigen hypotheekrente(aanbod) in historisch perspectief plaatsen. De rente in de grafiek is de rente van een annuïteitenhypotheek. Dit is gebaseerd op de rentestanden van de ABN Amro, waarbij wordt uitgegaan van een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie. De rode lijn geeft het renteverloop aan van een hypotheekrente die 10 jaar vaststaat, de groene lijn is de hypotheekrente bij een rentevastperiode van 5 jaar en de blauwe lijn is de variabele hypotheekrente. Op dit moment is de rente, als je kijkt naar de afgelopen 30 jaar, nog steeds laag.

Gemiddelde hypotheekrente afgelopen 10 jaar

variabel 4,0%
5 jaar vast 4,7%
10 jaar vast 5,3%


Gemiddelde hypotheekrente afgelopen 30 jaar

variabel 5,9%
5 jaar vast 6,7%
10 jaar vast 7,1%


Is de aangeboden hypotheekrente gunstig?

Vragen als 'Is 6% een hoge rente?' en 'Is het beter om variabele rente te nemen?' kunt u aan de hand van de hier vermelde informatie beantwoorden.

 

Is 6% een hoge rente?

De laatste jaren is 6% aan de hoge kant, maar ten opzichte van het langjarig gemiddelde van 10 jaar vast is het niet hoog.

 

Is het beter om een variabele rente te nemen?

Over het algemeen is de variabele rente lager dan een vaste rente (zie bovenstaande grafiek). Je betaalt voor een rentevastperiode een hogere rente, omdat je dan meer zekerheid hebt. Soms zijn er momenten waarop het voordeliger is om niet voor een variabele rente te ziezen. Dat was bijvoorbeeld het geval in 1988 en 2005 toen er gedurende enige jaren sprake was van een stijgende variabele rente. Een dergelijk renteverloop laat zich echter niet van tevoren voorspellen. Daarnaast kunt u zich afvragen of u de hogere lasten bij een plotseling stijgende variabele rente wel kunt betalen. Is het antwoord ‘nee’, dan kunt u de rente beter voor 5 of 10 jaar vastzetten of een lagere hypotheek nemen.